Evrende ne kadar yıldız vardır


           Evrendeki yıldızları saymak bir kumsaldaki kum tanelerini saymaya benzetilebilir. Ancak kum tanelerini tek tek saymak mümkün değil. Kumsalın yüzey alanı, kum tabakasının ortalama kalınlığı ve kum tanelerinin ortalama hacmi belirlenebilirse kum tanelerinin sayısı hesaplanabilir.



           ABD’deki Cornell Üniversitesi’nde ‘Bir Astronoma Sor’ servisinin kurucusu olan bilim insanı David Kornreich, yaptığı açıklamada, önce evrenin ölçülerinin bilinmesinin gerektiğini söylüyor:  “Evren sonsuz bir genişliğe sahip mi değil mi bilmiyoruz. Gözlemleyebildiğimiz sınırların geçmişi (başlangıç noktası olan Big Bang – Büyük Patlama) 13,8 milyar yıl geriye gidiyor. 1 ışık yılı mesafenin yaklaşık 10 trilyon kilometre olduğunu da dikkate alırsak, görebildiğimiz evrenin yarı çapının 48 milyar ışık yılı olduğunu söyleyebiliriz.”

           Evrenin merkezinde olmadığımızı, şeklini tam olarak bilmediğimizi ve hızlanarak genişlediğini düşünürsek evrenin gerçekte görebildiğimizden daha büyük olduğu söylenebilir. Ayrıca yıldızlar uzayda homojen olarak dağılmaz. Örneğin galaksiler (yıldız kümeleri – gökadalar), yıldız yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerdir. Galaksilerdeki yıldız sayısı birbirinden farklı olsa da, bilim insanları evrendeki yıldız sayısını hesaplayabilmek için galaksilerin ortalama olarak aynı sayıda yıldız içerdiğini kabul eder.

Bütün bu veriler ışığında, gökbilimci David Kornreich tüm evrende en az 10 trilyon galaksi olduğunu varsayıyor. Her galakside ise Samanyolu’ndaki gibi ortalama 100 milyar yıldız yer aldığını düşünerek toplam yıldız miktarını şu şekilde ortaya çıkarıyor:

1,000,000,000,000,000,000,000,000  (1’in yanında 24 tane sıfır var)



hayatimizfenbilimleri.blogspot.com

hayatımız fen!

hayatımız fen bilimlkeri!